Trasee

Alee terapeutică

Aleea terapeutică din vecinătatea Lacului Paraschiva se bazează pe o metodă de menținere  a sănătății dezvoltată de medicul naturist german Sebastian Kneipp. Traseul este format din materiale cu suprafețe diferite, pe care mergând desculț stimulăm diferitele puncte reflexe ale tălpii.Este recomandat în special copiilor să meargă desculți, deoarece nu au  încă o arcadă dezvoltată a piciorului.

Află mai mult

Plimbare relaxantă în Sovata

O plimbare prin vechiul oraș – Sovata.  Pe acest traseu, puteți vedea obiective turistice din trecut și din prezent ale orașului Sovata și să aflați mai multe despre clădirile interesante ale stațiunii. Durata: 1 oră Sovata a început să devină renumită ca stațiune balneară la sfârșitul anilor 1800, când József Veress a fondat Baia Ghera, prima baie terapeutică autorizată, care se afla pe strada Géra. În prezent în acel loc se găsește o biserică unitariană, însă sursa apei sărate de izvor încă există și ne amintește de fosta "Baie Ghera". Mergând pe jos de la acest izvor spre Lacul Ursu, ajungeți la "Sovata Băi", care s-a extins de-a lungul anilor și constituie acum partea centrală a stațiunii. Sovata a devenit faimoasă datorită efectelor vindecătoare ale lacurilor sale, care au atras tot mai mulți vizitatori. Drept urmare, au fost construite vile care evocă atmosfera acelei perioade de secol XIX, care pot fi văzute urmând acest traseu. Un alt punct de interes notabil este Izvorul Mariei, care a fost denumit după numele actriței Mari Jászai, o mare iubitoare a stațiunii Sovata. Nu departe de aici, puteți vedea Vila Magistraților, care a fost construită pentru tratamentul funcționarilor din cadrul Ministerului Justiției. Următoarele două clădiri caracteristice sunt reprezentate de Hotelul Pacsirta, cunoscut și sub numele de Vila Gemenii, care după un amplu proces de renovare reflectă cu fidelitate arhitectura acelei ere. Chiar lângă aceste vile este o biserică de lemn – inițial greco-catolică, dar care aparține acum bisericii ortodoxe. Mergând mai departe, ajungem în inima stațiunii, la Lacul Ursu, unde nu demult existau două clădiri emblematice: Ciupercile. Astăzi doar Ciuperca Mică mai există, fiind un restaurant foarte frecventat.

Află mai mult

Traseul eco-didactic „Ursu”

Itinerar: Lacul Ursu – Lacul Paraschiva – Lacul Tivoli – Dealul Toplița – Lacul UrsuLungimea traseului: 1200 mDiferență de nivel: 77 mTraseul pornește de pe malul Lacului Paraschiva și, după o ocol în jurul lacurilor sărate, revine pe malul nord-estic al Lacului Ursu.Este cel mai lung traseu dintre toate, pe parcursul căreia avem posibilitatea de a admira peisajul din 3 puncte de belvedere. Pe durata unei plimbări ușoare de 40 de minute putem străbate traseul și avem ocazia să descoperim flora și fauna caracteristică zonei.

Află mai mult

Traseul eco-didactic al Sării

Itinerar: Lacul Ursu – Lacul Șerpilor – Lacul Mierlei – Valea Sărată – Lacul AlunișLungime traseu: 970 mDiferență de nivel: 50 mTraseul pornește de pe malul vestic al Lacului Ursu, parcurge zone mlăștinoase, dealuri și formațiuni de sare, trece pe lângă Lacul Mierlei, după care străbate Valea Sărată, ca la final să se întoarcă pe malul sud-vestic al Lacului Aluniș.Pe parcursul traseului putem descoperi habitatul bogat și diversificat al ariei naturale protejate, pădurile de amestec cu gorun, carpen și fag, plante rare, habitatul interesant al turbăriei, cât și plante tipice terenului salifer (iarbă sărată).

Află mai mult

Aleea Tivoli

Itinerar: Lacul Ursu – Strada Tivoli – Lacul TivoliLungimea traseului: 600 mDiferență de nivel: 49 mPe aleea Tivoli putem ajunge în 20 de minute la Lacul Tivoli.Lacul artificial cu apă dulce, aflat la poalele Dealului Cireșu, a fost creat cu scopul de a colecta, de  a prelua apele scurse de pe versanți, permițând astfel deversarea controlată a acestora în Lacul Ursu.Traseul, care trece prin păduri de foioase și de amestec, pornește de pe malul estic a Lacului Ursu, după un urcuș mai abrupt se bifurcă , ambele porțiuni ajungând până la drumul carosabil, pe strada Tivoli. În continuare, traseul urmează linia străzii Tivoli, până la parcarea Lacului Tivoli. 

Află mai mult

Aleea Lacurilor Roșu și Verde

Itinerar: Lacul Ursu – Lacul Verde - Lacul Roșu – Muntele de sareLungime traseu: 190 mTraseul conectat cu aleea Lacului Ursu urmărește linia malului amenajat al celor două lacuri și se termină la locul de odihnă amenajat la poalele Muntelui de sare. Pe durata unei plimbări scurte putem vizita lacurile Roșu și Verde, cu o concentrație ridicată de sare și Muntele de sare din  vecinătatea lor, pe suprafața căruia, în urma solubilității ridicate a sării, apele din precipitații au săpat mii de șanțuri, separate de creste mai mult sau mai puțin late, numite lapiezuri.Cele două lacuri au intrat în stare de conservare cu scopul regenerării nămolului, îmbăierea este interzisă, fapt pentru care s-a impus amplasarea unui gard protector în jurul lacurilor.

Află mai mult

Aleea turistică vestică

Itinerar: Lacul Ursu – Muntele de sare – Drum forestier – Turnul belvedereLungime traseu: 515 mDiferență de nivel: 48 mAleea turistică vestică, al doilea traseu după Lacul Aluniș, pornește de pe malul Lacului Ursu, urcă dealuri împădurite până la limita ariei protejate și la final se intersectează cu linia drumului forestier, care duce la Lacul Tivoli. Scopul construirii acestui traseu este de a lega Lacul Ursu cu zona turistică aflată în zona nordică a orașului. La începutul traseului, deasupra Muntelui de sare, un punct de observare panoramică oferă vedere asupra lacurilor Roșu și Verde. Înaintând între păduri de foioase și de amestec ajunge la dolinele Muntelui de sare, care sunt depresiuni circulare în formă de pâlnie. Capătul aleii este marcat de un punct de observație cu două nivele, amplasat pe creastă, într-un loc cu priveliște către zona nord-estică a orașului. Lăsând în urmă punctul de observație și pornind pe drumul forestier în direcția orașului, ajungem la Turnul Belvedere, înalt de 28 m. 

Află mai mult

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay